Şevketi Bostan Bitkisi
Şevketi bostan ülkemizde İzmir’de yaygın olarak yetişir. Diğer bölgelerimizde pek tanınmayan bu bitkinin yemeği yapıldığı gibi ilaç yapımında da kullanılmaktadır.Şevketi bostanın diğer isimleri . Bostan otu, akkız, mübarek dikeni ve şevket otudur.
Şevketi bostan tarla kenarları,orman gibi yerlerde yabani olarak yetişmektedir. Bol tüylü iri yapraklarının kenarlarında çok sayıda diken vardır. Yaprakların alt yüzündeki damarları beyazdır , Yaz boyunca açan sari renkli bileşik çiçekleri vardır. Bitki bu çiçeklerin olgunlaşmasıyla meydana gelen silindir yapılı, bir ucu püskül gibi tüylü ve kahverengi tohumlarını dökerek çoğalır. Şevketi bostan, kök ve yapraklarında glikosid, biyoaktik azot bileşikleri, kafeol, flavonoid, rozmarinin asit, beta karoten, sinisin , flavonid, uçucu yağ ve yapışkan bitki sıvıları içerir
Ayıklaması oldukça zahmetlidir. bazı semt pazarlarında hazır ayıklanmış olarak satılmaktadır.
Şevketi Bostan Bitkisinin Faydaları
- Karın ağrısıyla birlikte görülen sindirim sorunlarına karşı faydalıdır
- İshale iyi gelir
- Böbrek kum ve taşlarının dökülmesinde etkilidir.
- Hemoroid için faydalıdır.
- Kanamalı olan bölgelerde kanın durmasını sağlar.
- İdrar söktürücü özelliğiyle ödemin atılmasını sağlar
- Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar
- Sindirim ve safra salgılarını artırır.
- İştahı artırır.
- Gaz gidericidir.
- Mideyi rahatlatır
- Doku ve damar büzücü niteliği nedeniyle kanamaları durdurur
Kullanımı
Şevketi bostan bitkisinin yaprak ve çiçekli sürgünleri yaz boyunca toplanır. Gölgede kurutulup parçalara bölünür. Tohumları da sonbaharda toplanır.
Kurutulan bitki ve tohumlar karıştırılır ve 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlenir ve hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir. Bu karışım özellikle böbrek taşlarını dökmede etkilidir.
Pingback: Şevketi Bostan Nedir - Faydaları Neler? Nasıl Yapılır?