arama

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır?

Lavanta Akdeniz havzasına ve Avrupa’ya özgü mor çiçekli güzel kokulu bir bitkidir. Yaz başlarında çiçeklerini açar, kireçli toprakları sever, çalı formunda 1 metreye kadar büyüyebilen çok yılık bir bitkidir. Az tohum verdiği için kök ve sürgünlerinden üretimi yapılır.
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • Beğen
    Loading...

Lavanta Akdeniz havzasına ve Avrupa’ya özgü mor çiçekli güzel kokulu bir bitkidir. Yaz başlarında çiçeklerini açar, kireçli toprakları sever, çalı formunda 1 metreye kadar büyüyebilen çok yılık bir bitkidir. Az tohum verdiği için kök ve sürgünlerinden üretimi yapılır.Eski yıllardan beridir, mutfaklarda ve geleneksel tıpta kullanımı oldukça yaygın olmuştur. Tarih boyunca evlerde, saraylarda, kozmetik ürünlerinde koku arttırıcı olarak kullanılmış ve bugünlerde de kullanılmaya devam etmektedir.

Ballıbabagiller ailesindendir, birçok ülkede adı latince yıkamak anlamına gelen lavare kelimesinden türeyen lavandula olarak bilinir. Kendine has kokusu olan mor, mavi çiçeklere sahip bu güzel çiçekten bir parça evinizin bir köşesine koyduğunuzda odanızda oluşan farkı çabucak hissedebilirsiniz.

Sakinleştirici, antioksidan, antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri nedeni ile şifa kaynağı olan lavanta endüstriyel olarak üretimi yapılan bir çiçektir. Günümüzde daha çok kozmetik alanında ve eczacılıkta kullanılmaktadır.

Lavantaya her zaman ulaşamayabiliriz, bu nedenle yağını satın alıp kullanabiliriz. Yağını evinizde sizlerde hazırlayabilirsiniz. Yağını hazırlarken şu yol takip edilebilir:

Lavanta Yağı Hazırlamak

Taze lavanta veya kurutulmuş lavantayı temin ediniz , üst kısımlarından itibaren 15 santimlik parçalar halinde kesiniz ve gölgede ve temiz bir bez içerisinde iyice kurumaya bırakınız. Lavantayı ezerek bir kavanoza koyunuz. Üzerine badem yağı veya zeytinyağı dökünüz,kullandığınız yağın kokusu çok keskin olmasın yoksa sizin lavanta yağının kokusunu bastırır.Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 40-45 gün güneş ışığında beklet.Daha sonra bir kumaş parçası ile yağı süzerek kullanabilirisiniz.Serin ve karanlık bir yerde lavanta yağınızı muhafaza edebilirisiniz.

Faydaları

Lavanta yağı sakinleştirici bir etkiye sahiptir, ansiyete bozuklukları olan hastalar iyi gelmektedir, ameliyat öncesi ve travma sonrası artan kaygıyı ve depresyonları azaltıcı etkisi vardır. Bu durumlarda tedaviye katkı amaçlı olarak lavanta yağı şakaklara ve kulak arkasına masaj yapılarak uygulanır. Aromaterapide ve meditasyonda kullanımı yaygındır.

Nane gurubuna karşı hassas olanlar, lavanta yağı ve türevlerinin kullanımında dikkatli olmalıdır.

Lavanta yağı eşsiz aroması ile son dönemlerde mutfaklara tekrar girmiş mükemmel bir tatlandırıcıdır. Salata soslarında ve et yemeklerinde, tatlı ve pastalarda kullanılmaktadır. Mutfağınızda yaptığınız yemeklere 1 minik damla ilave ettiğinizde farkı göreceksiniz. Ayrıca evde hazırladığınız meyve sularına su ile karıştırdığınız lavanta yağı ekleyebilirsiniz.

Avucunuza damlattığınız bir damla yağı ellerinize yayarak boynunuza ve elbiselerinize sürünüz, gün boyu doğal ferahlığı ve kokuyu çevrenizdekiler ile birlikte hissedeceksiniz. Lavanta yağını bol suya ekleyerek evinizin temizliğinde kullanabilirsiniz veya bol suda çözerek bir sprey tabancasına yerleştirerek oda kokusu yapabilirsiniz. Mutfakta kaynattığınız bir tencere suyun içerisine damlattığınız minicik bir yağ damlası tüm evinizi kokusu ile saracaktır.

Mantar enfeksiyonlarında ve iltihap giderici olarak kullanılabilir. Antimikrobiyal bileşenleri sayesinde yara, kesik ve egzama, sedef gibi hastalıkların tedavisinde hızlı iyileşme için lavanta yağından faydalanılır. Ciltteki hücre oluşumunu hızlandırır. Birkaç damla lavanta yağını iki, üç damla hindistancevizi yağı ile iyice karıştırarak sıkıntılı bölgelere günde birkaç kez uyguladığınızda etkilerini hızlıca göreceksiniz. Antioksidan özelliği sayesinde cilt problemlerine ve yaşlanmanın ciltte oluşturduğu etkilere iyi gelecek bu karışım duştan önce veya yatmadan önce yüze de uygulanabilir. Yüzdeki aknelerin tedavisinde çok faydalıdır.

Doğal bir ağrı kesicidir. Düzenli yapılan masaj sırt ağrılarından, romatizma ağrılarına oradan kas ağrılarına kadar sıkıntımıza rahatlatıcı etki yapmaktadır. Baş ağrılarına iyi gelmektedir.10 dakika boyunca lavanta yağı koklamak migren hastalına iyi geldiği tespit edilmiştir.Bu yağı soluyan bayanların adet dönemi sancılarının azaldığı gözlenmiştir.

Lavantanın yağının kokusu evlerdeki birçok böceği uzaklaştırır. Sivrisinek saldırılarına ve arı sokmalarına karşı cildinize sürebilirsiniz.

Lavanta yağı yastığınıza damlattığınızda rahat bir uykuya yardımcı olacaktır, boyun ve göğüse masaj yaparak uygulandığında solunum problemlerine iyi gelir, balgamı vücuttan söker. Kanser tedavisinde  bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için yardımcı olarak kullanılabilir.

Kullanımında Dikkat!

Ameliyat öncesi kullanımı iki hafta öncesi bırakılmalıdır. Yağının yutulması nefes darlığı kusma ve ishale neden olabilir. Gözlere temas edilmemelidir. Kolesterol, tansiyon ilaçları ve kan incelticiler ile birlikte kullanılmamalıdır. Sürekli hastalığı olanlar ve hamileler doktor tavsiyesine göre kullanmalıdır.

etiketlerETİKETLER