Yabani Şebboy Çiçeği

yabani şebboy çiçeği

Yabani şebboy çiçeği bahçe ya da saksılarda yetiştirilen çiçek türlerindendir. Avrupa kökenli olan şebboy çiçeği kokusunun güzelliğiyle tanınmaktadır.

Yabani şebboy çiçeği bahçe ya da saksı çiçeği olarak kullanılan güzel kokulu çiçek türlerindendir. Bitkinin anavatanı Avrupa’dır.

Şebboy çiçeğinin ilk yerleşim alanı Avrupa olarak bilinmektedir ve buradan da diğer ülkelere yayılma göstermiştir. Sarı ve turuncu renk tonları ile görebileceğiniz şebboy çiçeği kokusu ile de büyüleyici bir yapıya sahiptir. Bu bitki diğer çiçekli bitkilere oranla daha erken çiçeklenir. İki ya da daha fazla yılık olabilir. Serin olan bölgeleri daha çok sever ve boyu yarım metreyi bulabilir. Dik şekilde uzanan bir gövdeye sahiptir. Gövde üzerinde gri ve yeşil renklerde sert dallar bulunmaktadır. Dal uçlarında ise top halinde bulunan çiçekler mevcuttur. Çiçek sayısı fazla yaprak sayısı ise daha azdır. Bu özellik şebboy çiçeğinin daha güzel görünmesini sağlamıştır. Yabani şebboy çiçeğinde bulunan uçucu yağlar sayesinde çiçekleri tamamen açtığında çevreye hoş bir koku yayılır. Bu çiçekler katmerli olabileceği gibi tek taç yapraktan da oluşabilmektedir. Ama en çok tercih edilen tür ise katmerli olanlarıdır.

Yabani Şebboy Çiçeği iklim özellikleri ve toprak isteği

Şebboy çiçeği 1 yıl boyunca yetişme sağlayabilme özelliğine sahiptir. Yaz döneminde yüksek sıcaklık olan yerleri pek sevmez. Kış aylarında ise çok soğuk olan ortamlara dayanamaz. Bu sebeple kışları sıcaklık değeri 10 derece civarı olmalıdır. Bu bitki bol ışıklı ortamlardan hoşlanır ve özellikle gelişim zamanı bulunduğu ortam ışıklı olursa daha iyi şekilde serpilir. Fazla nemi sevmeyen bir bitki türüdür. Aşırı nem bitkide hastalıkları oluşmasına sebep olmaktadır. Besin değeri yüksek bol mineralli koyu renk topraklarda daha iyi yetişir.

Yabani şebboy çiçeği faydaları

Yabani olan şebboy çiçeğini bahçelerde ya da saksılarda yetiştirebilmek mümkündür. Ayrıca kokusu harika olan bu çiçek hemen hemen her çiçekçide satılmaktadır.

Yapraklarında bulunan uçucu yağlar kozmetik sektöründe parfüm başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Güzel kokusu ve hoş görüntüsü bu çiçeğin park ve bahçe süslemelerinde tercih sebebi olmasını da sağlamıştır. Her ne kadar kokusu sebebiyle çiçekçilerden alınsa da kesme çiçek olarak fazla bir şekilde muhafaza edilemez ve en fazla 2 gün sonra çiçek çürümeye ya da kurumaya başlar.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.