Turpgiller familyası ya da diğer ismi ile lahanagiller familyasının ait olduğu takım ise Brasscales’dir. Familyanın kuzey yarımkürede yayılmış olan türleri bulunmak ile birlikte nadir de olsa tropiklerde görülen türleri de bulunmaktadır. Familyanın 330 cinsi ve 3700 türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise Turpgiller familyasına ait 85 cins ve 515 tür bulunur.
Turpgiller familyasına ait olan bitkilerin genellikle tek yıllık ve otsu bitkilerdir. Familyaya ait bitkilerin birkaç adeti çalı ya da yarı çalı şeklinde olabilmektedir. Ayrıca yaprakları basit yapıda olmasına karşılık bazen loplu yapıya sahip olabilmektedir. Bitkilerinin çiçek kısmında bitkinin üremesine yarayacak iki cinsinde özelliği bulunmaktadır. Familyanın tek eşeyli bitkilerinin genelde rasem durumda olduğu görülmektedir.
Turpgiller familyasında bulunan belli başlı bitkiler şunlardır:
Turp: Kırmızı, beyaz ve siyah turp ismi ile bilinmekte olan pek çok türü bulunmaktadır. Turpun iştah açıcı özelliği olduğu bilinmektedir. En önemli özelliği bronşit hastalıklarının şikayetlerini ortadan kaldırması, öksürüğü kesmesi ve erkeklerin yaşadığı cinsel sorunların çözülmesini sağlamasıdır.
kanola
Kanola: Kanola’nın günümüzde yağ şeklinde kullanılıyor ve Ayçiçek yağından daha uygun maliyetler ile satışa sunulan Kanola yağının bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. Evlerde dahi kolay yetiştirilebilecek nadir bitkiler arasında yer alan Kanola’nın içeriğinde ise A, D, E ve K vitaminleri yer almaktadır.
Roka: Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan bu bitkinin kökeni Roma Dönemi’ne kadar dayanmaktadır. Bitkinin tarım amacı ile yetiştirilebilme imkanı olduğu gibi doğada yabani olarak yetişen türleri de bulunmaktadır. Tüketimi en fazla salata olarak yapılmaktadır.
hardal otu
Hardal Otu: otun boyu fiziki olarak 1 ila 1,5 metre arasında değişmektedir. Yıllık olarak yetiştirilen bir ot olduğu ve tek hasat alınabildiği için yılda bir kez yetiştirilmektedir. Günümüzde alternatif tıp yanında bilimsel tıpta da kullanılabilmektedir. Hardal otunun işlenmeden önceki hali acı olduğu için maalesef direk kullanılması önerilmemektedir.
Bayır Turpu,
Fare Kulağı Teresi,
Çoban Çantası,
Raphanus,
Su Teresi,
Tere,
Rutabaga,
Vasabi,
Cardamine,
Lepidium,
Akhardal,
Zarife Otu,
Alyssum,
Kaz Teresi,
Yeni Dünya Çiçeği,
Barbarea,
Bülbül Otu,
Sarımsakotu,
Yaban Hardal,
Draba,
Çivit Otu,
Sarı Şebboy,
Tarla Akça Çiçeği,
Akşam Yıldızı,
Ketencik,
Türpenk,
Kraliyet Halısı,
Sedef Çiçeği
Karışık Otu ve Maca Turpu